2010 m. sausio 4 d., pirmadienis

ŠEIMOS GYDYTOJŲ REZIDENTŲ MOKSLINIŲ DARBŲ RENGIMO TAISYKLĖS

VU MF VIDAUS LIGŲ, ŠEIMOS MEDICINOS IR ONKOLOGIJOS KLINIKOS ŠEIMOS MEDICINOS CENTRO PARENGTOS GYDYTOJŲ REZIDENTŲ MOKSLINIŲ DARBŲ RENGIMO TAISYKLĖS

1.1. Šeimos medicinos gydytojas rezidentas darbo temą pasirenka iš VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos Šeimos medicinos centro siūlomų temų sąrašo. Rezidentas taip pat turi teisę pasiūlyti temą, kurią jis turi suderinti su darbo vadovu. Darbų temos turi būti susijusios su šeimos medicinos problemomis. Rekomenduotina temą pasirinkti atsižvelgiant į rezidento, darbo vadovo, VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos Šeimos medicinos centro interesus bei galimybes. Temos pavadinimas darbo rašymo metu gali būti tikslinamas.

1.2. Darbų temos skelbiamos viešai. Skelbime nurodoma: tema, vadovo pareigos, mokslo laipsnis, vardas, pavardė, siūlomas studentų, galinčių rinktis temą, skaičius. Temos skelbiamos ne vėliau, kaip semestro, kuriame darbas pradedamas rengti 20 dieną.

1.3.  Rezidento darbo vadovu gali būti dėstytojai, rezidentų vadovai ar didelę darbo patirtį turintys šeimos gydytojai. Baigiamojo darbo vadovą (vadovus) ir temą rezidentas gali pasirinkti ir pats. Darbo vadovas konsultuoja rezidentą su darbu susijusiais (pvz., turinio, eksperimentų planavimo, formos) klausimais, aptaria šalintinus trūkumus.

1.4. Rezidento darbo tema ir jos vadovas tvirtinami VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos Šeimos medicinos centro posėdyje ne vėliau kaip rugsėjo 30 d. Darbo temą galima keisti tik šeimos medicinos centro vadovui leidus.

REIKALAVIMAI 3 METŲ GYDYTOJŲ REZIDENTŲ BAIGIAMAJAM DARBUI

2.1. Šeimos medicinos rezidento darbo struktūra bei turinys priklauso nuo darbo tikslo, uždavinių, panaudotų metodų. Baigiamasis darbas savo turiniu ir struktūra turėtų atitikti reikalavimus straipsniams, kurie publikuojami recenzuojamuose mokslo žurnaluose. Rezidento baigiamąjį darbą turėtų sudaryti šios dalys: pavadinimas, autoriaus ir jo vadovo vardas, pavardė, įstaigų, kuriuose atliktas darbas pavadinimai, santrauka,1-6 raktažodžiai, įvadas, literatūros apžvalga, tyrimo metodai ir apimtis, tyrimo rezultatai ir jų aptarimas, išvados ir pasiūlymai, literatūros sąrašas, priedai.

2.2. Santrauka rašoma 1 puslapio apimties anglų, vokiečių ar prancūzų kalbomis. Joje turi būti šios dalys: trumpas pagrindimas, tyrimo tikslas, uždaviniai, metodai, rezultatai ir išvados.

2.3. Įvade nurodomas nagrinėjamos problemos aktualumas, darbo tikslas ir uždaviniai.

2.4. Paprastai darbo tikslas – išspręsti vieną teoriškai ir (ar) praktiškai aktualų klausimą. Todėl visos jo sudėtinės dalys turi būti skirtos pagrindinei užduočiai atlikti. Tikslas turi būti konkretus aprašytas vienu sakiniu. Jam įgyvendinti numatomi uždaviniai. Jų šeimos medicinos rezidento darbe neturėtų būti mažiau kaip 3 ir ne daugiau kaip 6.

2.5. Įvade būtina nurodyti, kokius konkrečius darbus atliko pats rezidentas. Parašoma darbo hipotezė, t.y. spėjimas apie kokį tai faktą, kuriam vienas iš įrodymų gali būti rezidento atliktas darbas. Įvado apimtis 1 – 2 puslapiai.

2.6. Literatūros apžvalgoje kritiškai vertinama, kas nagrinėjamos problemos tematika padaryta Lietuvoje ir užsienyje, kokios problemos išspręstos, kokias būtina spręsti dabar ir ateityje. Apžvalgoje turi būti įvertintas autorių pasirinktų metodų patikimumas, darbo trūkumai, jų įtaka padarytoms išvadoms. Literatūros apžvalga neturėtų viršyti 30 proc. darbo apimties. (3-5 puslapiai)

2.7. Skyrelyje “Tyrimo metodai ir apimtis” glaustai aptariama, kokie darbo atlikimui panaudoti metodai, kokia darbo apimtis. Darbo metodai yra labai svarbūs, nulemiantys visą darbo sėkmę. Būtina nuosekliai ir išsamiai aprašyti, kaip buvo atliekamas tyrimas ir kaip duomenys buvo statistiškai apdoroti. (1-2 pusl.)

2.8. Didžiausią darbo dalį turėtų sudaryti skyrius, skirtas turimiems duomenims ir jų aptarimui. Jame pateikiami gauti rezultatai. Tekste lentelėse ir paveiksluose pateikiami statistiškai apdoroti duomenys. Čia rezidentas analizuoja, kritiškai vertina savo gautus rezultatus ir juos lygina su kitų autorių duomenimis. (5-7 pusl.)

2.9. Darbas baigiamas išvadomis ir pasiūlymais. Jos turi atsakyti į keltus tyrimo uždavinius. Kiekvienam uždaviniui turi būti ne mažiau kaip viena išvada. Išvadas rekomenduotina formuluoti ne gautų rezultatų konstatavimu, bet apibendrinančio pobūdžio. Jos turi sietis su gautais tyrimo rezultatais. (1-2 pusl.)

2.10. Į literatūros sąrašą įrašomi tik darbe panaudoti moksliniai literatūros šaltiniai. Literatūros sąrašas sudaromas pagal Vankuverio sistemą (bibliografijos taisykles). Literatūros bibliografinis sąrašas pateikiamas atskiru skyriumi su antrašte LITERATŪRA. Literatūros bibliografiniai aprašai pateikiami jų panaudojimo eilės tvarka. Jei pavardės vienodos, jas reikia rašyti atsižvelgiant į vardo raidę. Internetiniai šaltiniai turi neviršyti vieno trečdalio visų literatūros šaltinių. Naudojantis internetiniu šaltiniu nurodoma prieigos prie jo laikas. Literatūros šaltinių negali būti mažiau kaip 25. Į literatūros sąrašą neįtraukiami visuomenės medicininiam švietimui  skirti literatūros šaltiniai. Rekomenduojama cituoti paskutinių 5 – rių metų mokslinės literatūros šaltinius, pvz., 2005 – 2011 m. Užrašant literatūros šaltinį, pateikiami autoriaus ar autorių pavardės, vardo (ų) raidės, straipsnio pavadinimas, žurnalo (ar knygos) pavadinimas, išleidimo metai, tomas (Numeris), psl., nuo – iki. Jei cituojamas kokios tai knygos skyrius, yra nurodomas knygos pavadinimas, išleidimo vieta, leidykla, metai, knygos cituojamo skyriaus autoriai, pavadinimas, psl., nuo iki. Literatūros šaltiniai rašomi tik originalo kalba.

2.11. Priedai pateikiami darbo pabaigoje, jie turi būti sunumeruoti. Nuorodos į priedus pateikiamos pagrindiniame tekste ir turinyje. Galima pateikti atskirą priedų sąrašą po turinio. Priedai sekami tokia eilės tvarka, kaip paminėti darbe. Kiekvienas iš jų pradedamas naujame lape. Kairiajame viršutiniame kampe rašomas priedo numeris, pvz., 1 priedas.

2.12. Rezidento baigiamasis darbas rašomas lietuvių kalba, be gramatikos, stiliaus, korektūros klaidų. Darbas turi būti kokybiškai atspausdintas ant vienodo A4 formato vienspalvio popieriaus lapų vienoje pusėje, įrištas. Orientacinė rezidento darbo apimtis ne mažiau 15-20 puslapių, atspausdintų kompiuterio 12 šriftu per 1,5 intervalo. Puslapiai skaičiuojami, pradedant tituliniu. Titulinis lapas nenumeruojamas. Lapo pakraščiuose paliekami tokie laukeliai: iš kairės 35 mm, iš dešinės – ne mažiau kaip 10 mm, iš viršaus ir apačios – ne mažiau kaip 20 mm. Darbo skyriai ir poskyriai numeruojami arabiškais skaičiais (1; 1.1; 1.2; …2; 2.1; ir t.t.). Skyrių pavadinimai spausdinami didžiosiomis raidėmis. Naujas darbo skyrius pradedamas spausdinti, jei yra vietos, ne naujame puslapyje. Diagramos, schemos, grafikai ir pan. vadinami paveikslais, turinčiais savo numerį ir pavadinimą, kurie rašomi paveikslo apačioje.

2.13. Turinys rašomas kaip skyriaus antraštė – didžiosiomis raidėmis (TURINYS). Turinio skyrių pavadinimai rašomi didžiosiomis raidėmis, poskyrių ir skyrelių – mažosiomis. Skyrių pavadinimai turi būti trumpi, aiškūs, atitinkantys problemos esmę, neturi kartotis. Turinyje trumpai išvardinami visi priedai, nurodant jų numerius ir pavadinimus.

2.14. Rezidento mokslinis darbas baigiamas rengti iki einamųjų metų gegužės 1 dienos. Darbą ir jo kopiją elektroninėje laikmenoje gydytojas rezidentas darbo vadovui pritarus (pasirašius) įteikia savo metų kuratoriui arba VU MF Šeimos medicinos centro reikalų tvarkytojai. Darbas gali būti ginamas, kad jis parengtas tinkamai ir yra gintinas.

3 METŲ GYDYTOJŲ REZIDENTŲ DARBO GYNIMO TVARKA

3.1. Gydytojo rezidento pranešimas trunka 7 ± 2 min. Jame nurodomas darbo aktualumas, tikslas ir uždaviniai, metodika, rezultatai, išvados, pasiūlymai.

3.2. Po gydytojo rezidento pranešimo seka komisijos narių ir kitų darbo gynime dalyvaujančiųjų klausimai ir rezidento atsakymai.

3.3. Po gydytojo rezidento pranešimo ir atsakymų į klausimus, DARBO vadovas pasako savo nuomonę apie darbą ir jo autorių.

3.4. Jeigu vadovas negali dalyvauti gynimo posėdyje, jų atsiliepimus perskaito baigiamųjų darbų gynimo komisijos pirmininkas.

3.5. Rezidentų baigiamųjų darbų įvertinimas vyksta pasibaigus darbų gynimui; komisijos pirmininkas perskaito viešą pranešimą, kaip įvertinti ginti darbai.

3.6. Neapgintas rezidento baigiamasis darbas pakartotinai gynimui gali būti pateiktas tik kitais mokslo metais, pašalinus jo trūkumus.

1 IR 2 METŲ REZIDENTŲ MOKSLINIO DARBO TARPINIO ATSISKAITYMO TAISYKLĖS

4.1.a. Pirmų metų rezidentas, vadovaudamasis skyriaus „REIKALAVIMAI 3 METŲ GYDYTOJŲ REZIDENTŲ BAIGIAMAJAM DARBUI“ nuorodomis iki einamųjų metų gegužės 2 d. parengia: a) titulinį  lapą; b) pilnai parašytą literatūros apžvalgą, kurioje cituojami reikiami literatūros šaltiniai (3-5 pusl.);  c) skyrelį apie tyrimo metodus ir numatomą tyrimo imtį (1-2 pusl.); d) galima pateikti bandomojo tyrimo skyrelį (t.y. iki 20 pacientų tyrimo rezultatų trumpą aptarimą (2 pusl.); e) tyrimo instrumentą (anketą); f) literatūros sąrašą tų šaltinių, kurie buvo cituojami literatūros apžvalgoje ir atskirą sąrašą tų literatūros šaltinių, kuriais vadovaujantis buvo sudarytas tyrimo instrumentas (anketa).

4.1.b. Antrų metų rezidentas, vadovaudamasis skyriaus „REIKALAVIMAI 3 METŲ GYDYTOJŲ REZIDENTŲ BAIGIAMAJAM DARBUI“ nuorodomis iki einamųjų metų gegužės 2 d. parengia: a) titulinį lapą; b) pilnai parašytą literatūros apžvalgą, kurioje cituojami reikiami literatūros šaltiniai (3-5 pusl); c) skyrelį apie tyrimo metodus ir numatomą tyrimo imtį; d) būtina pateikti nemažiau kaip 30 pacientų tyrimo rezultatų  aptarimą naudojant aprašomosios statistikos elementus (nemažiau 3 psl.); e) tyrimo instrumentą (anketą); f) literatūros sąrašą tų šaltinių, kurie buvo cituojami literatūros apžvalgoje ir atskirą sąrašą tų literatūros šaltinių, kuriais vadovaujantis buvo sudarytas tyrimo instrumentas (anketa).

4.2. Su darbo vadovo parašu ir įvertinimu tvarkingai atspausdintą segtuve įrištą  darbą einamųjų metų gegužės 2 d. gydytojas rezidentas įteikia centro reikalų tvarkytojai I.Paliūnaitei (P113 kb. Santariškių 2, Vilnius).

4.3. Iki einamųjų metų gegužės 30 d. VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos Šeimos medicinos centro dėstytojai recenzentai įvertina darbą dešimtaine sistema – rezultatai paskelbiami tinklaraštyje http://www.seimosmedicina.blogspot.com/ .

4.4. Darbo vertinimo kriterijai: darbo aktualumo atskleidimas, temos pasirinkimo pagrindimas, hipotezės suformulavimas, darbo tikslo ir uždavinių suformulavimas, tyrimo objekto apibūdinimas ir tyrimo metodų taikymas, bandomojo tyrimo rezultatų pateikimas ir aptarimas, literatūros sąrašo teisingas sudarymas – ar prisilaikyta bibliografijos reikalavimų.

4.5. Rezidentas, įvykdęs pirmųjų metų mokymo planą ir kurio mokslinis darbas įvertintas nuo 5 iki 10 balų, bus atestuojamas antrų metų rezidentūrai.

4.6. Rezidentas, įvykdęs antrųjų metų mokymo planą ir kurio mokslinis darbas įvertintas nuo 5 iki 10 balų, bus atestuojamas trečių metų rezidentūrai.

4.7. 3 metų mokslinį darbą galima pristatyti ir apsiginti  antraisiais rezidentūros metais, jei darbas atitinka reikalavimus. [žr. sk. „„REIKALAVIMAI 3 METŲ GYDYTOJŲ REZIDENTŲ BAIGIAMAJAM DARBUI“]

VU MF Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika Šeimos medicinos centras

Komentarų nėra:

Tinklaraščio archyvas

Šeimos medicinos centro darbuotojų publikacijos

Įrodymais pagrįstos medicinos nuorodų sąrašas