2009 m. birželio 14 d., sekmadienis

Įrodymais pagrįstos medicinos žodynėlis

Įrodymais pagrįstos medicinos žodynėlis

Šis žodynėlis paaiškina įrodymais pagrįstos medicinos (ĮPM) terminus.

Absoliutus rizikos sumažinimas (Absolute Risk Reduction (ARR)) – tai yra kontrolinės grupės (CER) ir gydytos grupės (EER) įvykio dažnių skirtumas:
ARR=CER–EER.

Atvejo - kontrolės tyrimas (Case - Control Study) apima tiriamuosius, kuriems pasireiškia tyrėją dominančios išeitys ir kontrolinius tiriamuosius, kuriems šios išeitys nepasireiškia.

Atvejis - serija (Case - series) – tai pranešimas apie grupę ligonių, turinčių tyrėją dominančias išeitis. Kontrolinės grupės nėra.

CER - kontrolinis įvykio lygis.

Klinikinės praktinės rekomendacijos (Clinical Practice Guideline) – sistemiškai nustatytas teiginys, padedantis gydytojui ir ligoniui skirti/pasirinkti tinkamas gydymo priemones konkrečiu klinikiniu atveju.

Kohortinis tyrimas (Cohort study) – apima 2 ligonių grupių (kohortų) identifikavimą, iš kurių vienoje buvo išskirtas tyrėją dominantis veiksnys, o kitoje nebuvo, bei tyrėją dominančių išeičių stebėjimą kohortose.

Kainos - naudos analizė (Cost Benefit Interest) – konvertuoja pasekmes į ekvivalentiškas pinigines išraiškas ir jas palygina.

Kainos – efektyvumo analizė (Cost – Effectiveness Analysis) – konvertuoja pasekmes į sveikatos terminus ir apibūdina išlaidas, kurių reikia papildomam sveikatos pagerėjimui gauti (t.y. papildomos miokardo infarkto prevencijos išlaidos).

Kainos – naudingumo analizė (Cost – Utility Analysis) – konvertuoja pasekmes į asmeninę naudą ir įvertina, kiek kainuoja papildomas kokybės pagerėjimas (papildomai kokybiškai pagerinto gyvenimo metų kaina).

Mišri tyrimo struktūra (Crossover Study Design) – tai 2 ir daugiau eksperimentinių gydymo metodų skyrimas tai pačiai ligonių grupei, skiriant juos vieną po kito specialia arba atsitiktine tvarka.

Kryžminis grupių tyrimas (Cross – Sectional Study) – tai konkrečios populiacijos stebėjimas tam tikru laiko momentu arba laikotarpiu. Dominančio veiksnio išskyrimas ir išeitys nustatomos vienu metu. Sprendimo analizė – tai tikslių, kiekybinių metodų taikymas sprendimams analizuoti esant netikrumo sąlygoms.

Ekologinis tyrimas (Ecological survey) – paremtas tam tikrai populiacijai surinktais duomenimis, kurie egzistuoja tam tikru laiko momentu arba laiko momentais, tam, kad nustatyti ryšį tarp dominančio veiksnio išskyrimo ir gerai žinomo arba spėjamo tiksliai apibūdintos išeities rizikos faktoriaus.

EER – eksperimentinis įvykių lygis.

Įvykių dažnis (Event Rate) – tai ligonių grupės dalis, kurioje stebimas įvykis. Jei įvykis stebimas 27 ligoniams iš 100, įvykių lygis yra 0.27.

Įrodymais pagrįsta sveikatos priežiūra (Evidence - Based Health Care) – išplečia ĮPM principų taikymą visoms, susijusioms su sveikatos priežiūra sritims, apimant ir metines pajamas bei valdymą.

Įrodymais pagrįsta medicina (Evidence - Based Medicine) – tai sąžiningas, tikslus ir protingas dabartinių geriausių įrodymų taikymas, skiriant gydymą individualiam ligoniui. ĮPM taikymas - tai individualios klinikinės kompetencijos ir geriausių sisteminių tyrimų klinikinių įrodymų derinimas.

Tikimybės lygis (Likelihood Ratio) – tai tikimybė, kad konkretaus tyrimo rezultatas bus gautas tiriamajam, sergančiam tam tikra liga, palyginus su tikimybe, kad tas pats rezultatas bus gautas tiriamajam, nesergančiam ta liga.

Meta – analizė (Meta - analysis) – tai rezultatų, apibendrinamų kiekybiniais metodais, bendras apibūdinimas.

N-iš-1 tyrimai (N-of-1 Trials) – tai tyrimas, kurio metu ligoniui skirtas gydymas kaitaliojamas: vienu periodu skiriamas eksperimentinis gydymas, o kitu – alternatyvus gydymas arba placebo. Jei įmanoma, nei ligonis, nei gydytojas nežino, kada skiriamas kuris gydymas. Išeitys yra kontroliuojamos. Gydymo periodai kartojami, kol gydytojas arba ligonis įsitikina, kad skiriamų gydymų poveikis yra absoliučiai skirtingas arba vienodas.

Neigiama prognozuojama reikšmė (Negatyve Predictive Value (-PV)) – tai žmonių, kurių tyrimai neigiami ir kurie neserga tam tikra liga, proporcija.

Reikalingų gydyti skaičius (Number Needed to Treat (NNT)) – tai ligonių skaičius, kurį reikia gydyti, kad būtų išvengta vienos neigiamos išeities. Jis yra atvirkščias ARR:
NNT=1/ARR.

Šansai (Odds) – tai įvykių ir ne įvykių (non-event) santykis. Jeigu ligos įvykio dažnis yra 0,1 (10 proc.), tai jos ne įvykio dažnis yra 0,9, todėl dažnio skirtumas yra 1:9 arba 0,111.

Šansų santykis (Odds Ratio) – apibūdina tyrime dalyvaujančio ligonio, patiriančio neigiamą įvykį lyginant su kontroliniu ligoniu, skirtumus.

Bendras apibūdinimas (Overview) – tai sisteminė medicininės literatūros apžvalga ir santrauka.

Teigiama prognozuojama reikšmė (Positive Predictive Value (+PV)) – tai tiriamųjų, sergančių tam tikra liga ir turinčių teigiamus tyrimų rezultatus, proporcija.

Randomizuotas kontroliuojamas klinikinis tyrimas (Randomised Controlled Clinical Trial) – kai ligonių grupė atsitiktiniu (randomizuotu) būdu suskirstoma į eksperimentinę ir kontrolinę grupes. Toliau tiriami šių grupių kintamieji/išeitys.

Reliatyvios rizikos mažinimas (Relative Risk Reduction (RRR)) –grupės, kuri gauna gydymą, įvykių lygio (EER), palyginus su kontrolinės grupės įvykio lygiu (CER), procento sumažėjimas:

RRR=(CER-EER)/CER*100

Rizikos santykis (Risk Ratio) – tai grupės, gaunančios gydymą (EER), rizikos santykis su kontrolinės grupės rizika (CER): RR=EER/CER. RR yra naudojamas randomizuotuose ir kohortiniuose tyrimuose.

Jautrumas (Sensitivity) – tai ligonių, sergančių tam tikra liga ir turinčių teigiamus tyrimų rezultatus, proporcija.

SnNout – kai požymis/tyrimas yra labai jautrus, neigiamas rezultatas paneigia diagnozę, tai yra, jeigu iš anamnezės sužinoma apie čiurnos patinimą, tikimybė, kad sąnaryje yra skysčio - 92 proc., todėl, jeigu ligoniui nebuvo sutinusi čiurna, nepanašu, kad sąnaryje būtų skysčio.

Specifiškumas (Specificity) – tai sveikų žmonių, kurių tyrimų rezultatai neigiami, proporcija.

SpPin – kai požymis/tyrimas yra labai specifinis, teigiamas rezultatas patvirtina diagnozę, tai yra skysčio, esančio sąnaryje, bangos specifiškumas diagnozę patvirtina 92 proc., todėl, jeigu yra nustatoma skysčio banga, labai tikėtina, kad sąnaryje yra skysčio.

Komentarų nėra:

Tinklaraščio archyvas

Šeimos medicinos centro darbuotojų publikacijos

Įrodymais pagrįstos medicinos nuorodų sąrašas